INKLYUZIV TA’LIMGA JALB ETUVCHI O‘QUVCHILAR HAYOT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASH — DOLZARB MASALA SIFATIDA - Eshmamatova Sitora Tuygʻun qizi.,; Gayibova Dilafruz Akbaraliyevna, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Inklyuziv ta’lim  jarayonida  o‘quvchilarning hayot xavfsizligini ta’minlash masalasi zamonaviy pedagogikaning eng dolzarb yo‘nalishlaridan biridir. Maxsus ehtiyojli bolalarni umumta’lim jarayoniga jalb etish ularning ijtimoiylashuvi, ta’lim-tarbiyasi va shaxsiy rivojlanishini qo‘llab-quvvatlash bilan birga xavfsiz muhit yaratishni  ham  talab  qiladi.  Ta’lim  muassasalarida  xavfsizlikni  ta’minlash o‘quvchilarning jismoniy, psixologik va ijtimoiy himoyasini kafolatlashni anglatadi. Bu borada o‘qituvchilar, psixologlar, tibbiyot xodimlari va ota-onalarning hamkorligi muhim ahamiyat kasb etadi. Shuningdek, ta’lim jarayonida favqulodda vaziyatlarga tayyorgarlik,  xavfsizlik  texnologiyalaridan  foydalanish  hamda  pedagoglarning mas’uliyatini  oshirish  kabi  chora-tadbirlar  ham  alohida  ahamiyatga  ega.  Inklyuziv muhitda o‘quvchilar hayot xavfsizligini ta’minlash faqatgina huquqiy va tashkiliy jihat emas,  balki  insonparvarlik  tamoyillarini  hayotga  tatbiq  etish  jarayonidir.  Shu  bois, ushbu  masalani  chuqur  tadqiq  etish  va  takomillashtirish  kelajak  avlod  ta’limining sifatini oshirishda muhim ahamiyat kasb etadi.