O‘SMIR MULOQOTIDAGI DEVIANT XULQ-ATVOR: DIAGNOSTIKA VA KORREKTSIYA MASALALARI - Najmieva Umeda Ziyodilloevna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  o‘smirlar  muloqot  jarayonida  namoyon bo‘ladigan  deviant  xulq-atvor  shakllari,  ularning  psixologik  va  ijtimoiy determinantlari  tahlil  qilinadi.  Deviant  xulqning  muloqot  tizimida  shakllanishiga ta’sir  etuvchi  omillar  —  oilaviy  munosabatlar,  tengdoshlar  guruhi,  shaxsiy-emotsional holatlar va ijtimoiy muhit xususiyatlari ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Tadqiqotda  deviant  xulq-atvorni  aniqlashda  qo‘llaniladigan  zamonaviy psixodiagnostik metodikalar hamda ularni amaliyotda qo‘llash imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi.  Shuningdek,  o‘smirlar  muloqotidagi  deviant  xulqni  bartaraf  etishga qaratilgan psixokorrektsion ishlarning samarali yo‘nalishlari, jumladan, individual va guruhiy  treninglar,  kommunikativ  kompetensiyani  rivojlantirish,  emotsional intellektni  shakllantirish  mexanizmlari  asoslab  beriladi.  Maqola  natijalari  ta’lim muassasalarida psixologik xizmat faoliyatini takomillashtirishga xizmat qiladi.