GATR-REAKSIYASI YORDAMIDA GRIPP VIRUSINI NYUKASSL VIRUSIDAN FARQLASH - Yo‘ldoshev Elbek Abdumo‘min o‘g‘li,; Sobirjonov Javoxir Erkinjon o‘g‘li,; Xo‘jaxonov Shoxruzxon Idrisxo‘ja o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  parrandalar  orasida  keng  tarqalgan  virusli kasalliklar  —  gripp  virusi  va  Nyukassl  kasalligi  virusini  differensial  diagnostika qilishda  gemagglutinatsiyani  tormozlash  reaksiyasi  (GATR)ning  ilmiy  asoslari yoritilgan.  Tadqiqotda  ushbu  viruslarning  epizootologik  xususiyatlari,  antigen tuzilishidagi farqlari hamda eritrotsitlarni agglutinatsiyalash xususiyatiga asoslangan serologik  diagnostika  imkoniyatlari  tahlil  qilingan.  GATR-reaksiyasi  yordamida spetsifik antitanalar ishtirokida gemagglutinatsiya jarayonining tormozlanishi orqali gripp va Nyukassl viruslarini aniqlash va farqlash usullari bayon etilgan. Maqolada ushbu usulning diagnostik ahamiyati, sezuvchanligi va parrandachilik xo‘jaliklarida epizootik nazoratni ta’minlashdagi o‘rni yoritilgan.