PARAZIT CHUVALCHANGLARNING INSON SALOMATLIGIGA TA`SIRI - Murotova Nafisa Nizomjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  ilmiy  maqola  parazit  chuvalchanglarning  inson salomatligiga  ta’sirini  o‘rganishga  bag‘ishlangan.  Parazitlarning  tasnifi,  hayotiy tsikllari va mezbon organizmdagi ta’siri haqida ma’lumotlar keltirilgan. Tadqiqotda parazitlarning organizmga kirish yo‘llari, patologik jarayonlar, patogenezi va klinik asoratlari  tahlil  qilingan.  Shuningdek,  ularning  mexanik,  toksik,  allergik  va immunologik ta’sirlari aniqlangan. Parazitlarga qarshi kurash va profilaktika usullari, shu  jumladan  antigemint  preparatlari,  sanitariya-gigiyena  choralari  va  vaksinatsiya samaradorligi ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari parazitli kasalliklarni davolash va profilaktika choralarini ishlab chiqish uchun muhim manba hisoblanadi.