GO‘RO‘G‘LI TURKUMI DOSTONLARINI O‘RGANISHNING NAZARIY- ASOSIY MASALALARI - Qadamboyeva Bibixonim Muzaffar qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  tadqiqot  Go‘ro‘g‘li  turkumi  dostonlarini  o‘rganishning nazariy-asosiy masalalarini yoritishga bag‘ishlangan. Unda Go‘ro‘g‘li dostonlarining o‘zbek xalq og‘zaki ijodi tizimidagi o‘rni, ularning epik janr sifatidagi xususiyatlari hamda doston tilini ilmiy jihatdan tadqiq etishning metodologik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqot  jarayonida  Go‘ro‘g‘li  turkumiga  mansub  dostonlarning  folklorshunoslik, tilshunoslik va adabiyotshunoslikdagi o‘rganilish holati umumlashtirilib, mavjud ilmiy qarashlar  tizimlashtiriladi.  Shuningdek,  doston  tilining  semantik  va  uslubiy qatlamlarini tadqiq etish zarurati nazariy jihatdan asoslanadi. Epik asarlar tiliga xos bo‘lgan an’anaviylik, formulaviylik, obrazlilik hamda emotsional-ekspressivlik kabi belgilar  Go‘ro‘g‘li  turkumi  misolida  izohlanadi.  Ishda  dostonlarni  o‘rganishda qo‘llaniladigan  lingvistik  va  kompleks  yondashuvlar,  jumladan,  semantik,  stilistik, kontekstual  va  lingvomadaniy  tahlil  metodlarining  ahamiyati  ko‘rsatib  beriladi. Tadqiqot natijalari Go‘ro‘g‘li turkumi dostonlarini chuqurroq o‘rganish, ularning til xususiyatlarini  tizimli  tahlil  qilish  hamda  o‘zbek  epik  merosining  ilmiy  tadqiqiga nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.