TO’QIMACHILIK MATERIALLARINI BO’YASH JARAYONIGA XITOZAN XOSSALARINING BOG’LIQLIGINI O’RGANISH - Rasulova Kumush Mirzaaxmatovna,; Nabieva Iroda Аbdusamatovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy ishda paxta tolali mato namunalarini aktiv bo’yovchi moddalar  bilan  bo’yash  jarayonlarida  modifikator  sifatida  “Bombxy  mory” biopolimerini  qo’llash  imkoniyati  o’rganilgan.  Bo’yash  jarayoniga  biopolymer xitozanning  xossalari,  jumladan  molekulyar  massasi,  polidisperslik  indeksi  va qovushqoqlikning bog’liqligi o‘rganilgan. Tadqiqot ishlari uchun past 66*10 3 , o‘rta 198*10 3  va yuqori 274*10 3  kDa molekulyar og’irlikdagi turli xossalarga ega xitozan polimerlaridan  foydalanildi.  Natijalarda  rang  intensivligi,  havo  o‘tkazuvchanlik  va qattiqlikni  hisobga  olib  bo’yash  jarayoni  uchun  muofiq  biopolimer  etib  o‘rta molekulyar og‘irlikdagi xitozan polimeri tanlandi.