BUXORO AMIRI AMIR NASRULLONING SIYOSIY FAOLIYATI MAHALLIY VA HORIJIY MANBALAR ASOSIDA - No’monov Kamronbek Kozimjon o’g’li,; Azamatova Rayhona Bahromjon qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  XIX  asrning  birinchi  yarmi  va  o‘rtalarida Buxoro amirligini boshqargan Amir Nasrullohning siyosiy faoliyati, uning shaxsiyati hamda davrning murakkab geosiyosiy jarayonlari tahlil qilingan. Tadqiqotda birlamchi manbalar  –  Ahmad  Donishning  “Risola  yo  muxtasare  az  tarixi  saltanati  xonadoni mang‘itiya” asari va Joseph Wolffning “Narrative of a Mission to Bukhara” kitobi asosida  Amir  Nasrullohning hukmronlik davridagi  ichki  va  tashqi  siyosiy  voqealar yoritilgan.  Shuningdek,  ikkilamchi  manbalar  –  zamonaviy  tarixshunoslik  asarlari orqali uning faoliyati turlicha baholanganligi ko‘rsatib o‘tiladi. Maqolada, xususan, ingliz elchilari Charles Stoddart va Arthur Conolly bilan bog‘liq  voqealar  tahlil  qilinib,  bu  hodisalarning  “Buyuk  o‘yin”  doirasida  Buxoro amirligi  obro‘siga  ta’siri  yoritiladi.  Tadqiqot  natijalariga  ko‘ra,  Amir  Nasrulloh  bir tomondan  markazlashuv  va  davlat  barqarorligini  ta’minlashga  intilgan  hukmdor bo‘lsa, boshqa tomondan, uning shafqatsiz siyosati hamda xalqaro maydondagi keskin qarorlari amirlikning tashqi aloqalarida muammolarga sabab bo‘lgan.