NATYURMORT KOMPAZITSIYASI - Deykanova Ra'no Bakirovna,; Nazarova Gulhayo Rustam qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Natyurmort kompozitsiyasi san’atning muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, unda rassom kundalik hayotda uchraydigan oddiy buyumlar, mevalar, gullar, asboblar va boshqa narsalarning go‘zalligini o‘ziga xos badiiy shaklda aks ettiradi. Natyurmort insoniyat madaniyati tarixida alohida o‘rin tutadi va har bir davrda, har bir maktabda u yangi mazmun, yangi badiiy yechimlar bilan boyib kelgan. Ushbu janrda yaratilgan  kartinalar  an’anaviy  va  zamonaviy  yo‘nalishda  juda  keng  tarqalgan. Kompozitsiyaning  mohiyati  esa,  birinchi  navbatda,  predmetlar  o‘zaro  joylashuvi, ularning  rangli  va  yorug‘-soya  munosabatlari,  umumiy  fazoviy  tuzilishi  orqali namoyon bo‘ladi.