PEDAGOGIK KVALIMETRIYA METODLARI VOSITASIDA TALABALARNING BILIMLARINI BAHOLASHNING AFZALLIKLARI - Nuriddinova Mahliyo Qurbonaliyevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  ilmiy  maqolada  oliy  ta’lim  tizimida  talabalar  bilimini baholash  jarayonini  takomillashtirishda  pedagogik  kvalimetriya  metodlaridan foydalanishning nazariy asoslari va amaliy imkoniyatlari keng yoritilgan. Zamonaviy ta’lim jarayonida bilimlarni baholash nafaqat o‘quv natijalarini aniqlash, balki ta’lim sifatini  boshqarish  vositasi  sifatida  ham  qaraladi.  Shu  nuqtai  nazardan,  baholash tizimining  obyektivligi  va  ishonchliligi  muhim  ahamiyat  kasb  etadi.  Maqolada an’anaviy  baholash  yondashuvlarining  kamchiliklari  tahlil  qilinib,  ularning subyektivlik  darajasi,  natijalar  barqarorligining  pastligi  hamda  o‘quv kompetensiyalarini  to‘liq  aks  ettira  olmasligi  ilmiy  jihatdan  asoslab  beriladi. Pedagogik  kvalimetriya  esa  ta’lim  natijalarini  mezonlar  va  indikatorlar  asosida miqdoriy baholashga imkon beruvchi tizimli yondashuv sifatida tavsiflanadi. Tadqiqot davomida  kvalimetrik  ko‘rsatkichlar  asosida  baholashning  aniqligi,  shaffofligi  va monitoring imkoniyatlari ochib berildi. Kvalimetrik baholash talabaning nafaqat bilim darajasini, balki uning amaliy ko‘nikmalari, mustaqil fikrlashi va kompetensiyalarini ham baholash imkonini berishi ko‘rsatildi. Olingan natijalar pedagogik kvalimetriya metodlarini joriy etish ta’lim sifatini oshirish, baholashni standartlashtirish va o‘qitish jarayonini individuallashtirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi. Mazkur tadqiqot natijalari oliy  ta’lim  muassasalarida  baholash  tizimini  modernizatsiya  qilishda  muhim  ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.