ZAMONAVIY FOOD FOTOGRAFIYASIDA QO‘LLANILAYOTGAN KOMPOZITSIYA VA KREATIV TEXNIKALAR - Toʻrayev Abduraxmon Dilshod oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Bugungi raqamli makonda ovqat fotografiyasi restoran menyulari doirasidan  chiqib,  ijtimoiy  tarmoqlar  va  raqamli  platformalarning  muhim  vizual vositasiga  aylandi.  Taomning  tashqi  ko‘rinishi  iste’molchining  qaror  qabul  qilish jarayoniga  bevosita  ta’sir  ko‘rsatib,  ishtaha  va  qiziqishni  shakllantiradi.  Mazkur maqolada  zamonaviy  food  fotografiyasida  qo‘llaniladigan  asosiy  kompozitsiya elementlari  va  tamoyillari  —  uchlik  qoidasi,  markaziy  va  asimmetrik  joylashuv, diagonal  chiziqlar,  negativ  fazo,  chuqurlik  va  fokusni  boshqarish  masalalari  tahlil qilinadi. Shuningdek, tabiiy va sun’iy yoritish uslublari, kamera burchagini tanlash va vizual aksent yaratishga xizmat qiluvchi kreativ texnikalar yoritib beriladi. Tadqiqot natijalari  food  fotografiyada  estetik  uyg‘unlik  va  vizual  ta’sir  kuchini  oshirishda kompozitsiya va yoritishning hal qiluvchi ahamiyatga ega ekanini ko‘rsatadi.