TASHQI SAVDODA BOJXONA SIYOSATI VA UNING MILLIY IQTISODGA TAʼSIRI - Todjiboyev Ilyosbek Ulug‘bek o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur  ilmiy  maqolada  tashqi  savdoni  davlat  tomonidan  tartibga  solishning muhim vositasi hisoblangan bojxona siyosatining nazariy va amaliy jihatlari hamda uning milliy iqtisodiyot rivojiga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqotda bojxona tariflari va notarif tartibga solish choralarining ichki bozor muvozanati, mahalliy ishlab chiqarish faoliyati va tashqi savdo oqimlariga ta’siri tahlil qilindi. Shuningdek, bojxona tartib-taomillarini soddalashtirish, raqamlashtirish va risklarni boshqarish tizimining joriy etilishi tashqi iqtisodiy faoliyat samaradorligini oshirishdagi ahamiyati ilmiy asosda yoritildi.  Tadqiqot  natijasida  bojxona  siyosatini  takomillashtirish  orqali  eksportni rag‘batlantirish,  noqonuniy  importni  kamaytirish  va  milliy  iqtisodiyot raqobatbardoshligini oshirish bo‘yicha amaliy takliflar ishlab chiqildi.