JAHON IQTISODIYOTI VA UNING O‘ZBEKISTON IQTISODIYOTIGA TA’SIRI - Raximov Azizbek Izzatbek o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  jahon  iqtisodiyotining  shakllanishi,  uning  asosiy  omillari hamda O‘zbekiston iqtisodiyotiga ko‘rsatadigan ta’siri tahlil qilingan. Globalizatsiya, texnologik taraqqiyot va xalqaro savdo munosabatlari natijasida dunyo mamlakatlari iqtisodiy  jihatdan  o‘zaro  bog‘liq  tizimga  aylangani  yoritilgan.  Maqolada O‘zbekistonning  jahon  iqtisodiy  tizimidagi  o‘rni,  eksport-import  oqimlari,  xorijiy investitsiyalar, texnologik yangilanish va geosiyosiy omillarning iqtisodiyotga ta’siri asosli  misollar  va  statistik  ma’lumotlar  yordamida  ko‘rsatib  berilgan.  Shuningdek, mamlakat  iqtisodiyotining  raqamli  transformatsiyasi,  diversifikatsiya  jarayonlari  va mintaqaviy  hamkorlik  istiqbollari  tahlil  etilgan.  Muallif  global  jarayonlarning O‘zbekiston  uchun  ijobiy  va  salbiy  jihatlarini  aniqlab,  iqtisodiy  barqarorlikni mustahkamlashga  qaratilgan  strategik  tavsiyalarni  ilgari  suradi.  Maqola natijalariga ko‘ra,  O‘zbekistonning  kelajakdagi  iqtisodiy  rivojlanishida  innovatsiyalarni rag‘batlantirish, eksport salohiyatini oshirish va raqamli iqtisodiyotga o‘tish ustuvor yo‘nalishlar sifatida belgilangan.