METALLARNI BOSIM BILAN ISHLASH ASOSLARI - Turg‘unov Olimjon Inamjonovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Bosim yordamida metalllarga ishlov berish mashinasozlik, qurilish, energetika  va  boshqa  ko‘plab  sohalarda  eng  muhim  texnologik  jarayonlardan  biri hisoblanadi. Bu usul yordamida metall buyumlar va detallarning shakli, o‘lchamlari va fizik  xossalarini  o‘zgartirish  mumkin.  Bosim  bilan  ishlov  berish  metallni  termik ta’sirdan farqli ravishda, tashqi mexanik kuchlar yordamida plastik deformatsiyalashga asoslanadi. Deformatsiyaning asosida metall ichki tuzilishining kristall panjaralaridagi atomlarning  siljishi  yotadi.  Bosim  bilan  ishlashda  metall  biror  instrument  yoki uskunaning  yordamida  qisilib,  eziladi  yoki  tortiladi,  natijada  u  kerakli  shakl  va o‘lchamga ega bo‘ladi.