ODAM IMUNITETI TANQISLIGI SINDROMI - Boymurodova Dilnavo,; Kuchkorova Gulmira,; Ebatova Feruza, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiyasi:  Ushbu  maqolada  odam  immun  tanqisligi  virusi  (OIV)  va orttirilgan immun tanqisligi sindromi (OITS) ning kelib chiqishi, yuqish yo‘llari, klinik belgilari hamda oldini olish choralari yoritilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi — OITS kasalligi  haqida  aholining  xabardorligini  oshirish  va  uning  sog‘liq  uchun  xavfini tushuntirishdan iborat. Maqolada ilmiy adabiyotlar tahlili asosida OIV infeksiyasining immun tizimiga ta’siri va kasallik rivojlanish bosqichlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, kasallikning  tarqalishiga  olib  keluvchi  omillar  hamda  profilaktika  usullari  tahlil etilgan.  Tadqiqot  natijalari  OITSning  oldini  olishda  sog‘lom  turmush  tarzini shakllantirish va tibbiy bilimlarni kengaytirish muhimligini ko‘rsatadi.