TISH OG‘RIG‘INI KELTIRIB CHIQARUVCHI ENG KO‘P UCHRAYDIGAN SABABLAR - Rafiqov Diyorbek Bekzodjon oʻgʻli,; Madaminova Nilufarxon Sardorbek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA:  Ushbu  maqolada  tish  og‘rig‘ining  eng  ko‘p  uchraydigan sabablari  va  ularning  stomatologik  amaliyotdagi  ahamiyati  yoritiladi.  Tish  og‘rig‘i insonlarda  tez-tez  uchraydigan  muammolardan  biri  bo‘lib,  u  og‘iz  bo‘shlig‘i kasalliklarining  asosiy  belgisi  sifatida  namoyon  bo‘ladi.  Og‘riq  kariyes,  pulpit, periodontit,  milk  yallig‘lanishi,  tish  emalining  shikastlanishi  va  boshqa  patologik holatlar  natijasida  yuzaga  kelishi  mumkin.  Ayniqsa,  kariyes  kasalligi  dastlabki bosqichda  sezilmasdan  rivojlanib,  keyinchalik  kuchli  og‘riqqa  olib  keladi.  Pulpa to‘qimasining  yallig‘lanishi  esa  kechasi  kuchayadigan  o‘tkir  og‘riqlar  bilan xarakterlanadi.  Shuningdek,  tish  ildizi  atrofidagi  yallig‘lanish  jarayonlari  va infeksiyalar ham tish og‘rig‘ining asosiy manbai hisoblanadi. Maqolada tish og‘rig‘ini keltirib  chiqaruvchi  omillarni  erta  aniqlash,  profilaktik  choralar  ko‘rish  va stomatologik  davolashning  zamonaviy  usullari  haqida  ham  fikr  yuritiladi.  Ushbu mavzu  stomatologiya  yo‘nalishi  talabalari  uchun  muhim  bo‘lib,  bemorlarga  to‘g‘ri tashxis qo‘yish va samarali davolash yondashuvlarini tushunishga yordam beradi.