GRIPP VIRUSINING MUTATSIYASI - Nurziyazova Dilnura Piryar qizi,; Ròziyeva Sabrina Xayrullo qizi,; Matkarimova Gulnoz Maqsudjanova, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Maqolada  gripp  virusining  genetik  o‘zgaruvchanligi,  uning mutatsiya  qilish  xususiyati  hamda  yangi  shtammlar  paydo  bo‘lish  mexanizmlari yoritiladi. Gripp virusining RNK tuzilishga ega bo‘lishi sababli unda tez-tez genetik xatoliklar yuzaga kelishi va bu immunitet tizimidan yashirinishga olib kelishi ilmiy asosda  tushuntiriladi.  Shuningdek,  virus  yuzasidagi  asosiy  antigenlar  bo‘lgan gemagglutinin  va  neyraminidazaning  o‘zgarishi  vaksinalar  samaradorligiga  qanday ta’sir qilishi tahlil qilinadi. Maqolada gripp virusining hayvonlardan odamga o‘tishi va pandemiyalar yuzaga kelishidagi roli ham ko‘rib chiqiladi.