SURUNKALI KASALLIKLARDA PSIXOLOGIK OMILLARNING ROLI - Pardayeva Sabrina Sunnatovna,; Rejamurodova Laylo Anvar qizi,; Ròziyeva Sabrina Xayrullo qizi,; Qo’chqarova Oysha Oltiboyevna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  surunkali  kasalliklarning  rivojlanishi  va kechishida psixologik omillarning tutgan o‘rni har tomonlama tahlil qilinadi. Surunkali kasalliklar  nafaqat  jismoniy,  balki  ruhiy  holatga  ham  salbiy  ta’sir  ko‘rsatishi, bemorlarda stress, depressiya, xavotir, umidsizlik va motivatsiyaning pasayishiga olib kelishi ilmiy manbalar asosida yoritiladi. Tadqiqotda psixologik holatlarning kasallik simptomlarining kuchayishi, davolanishga bo‘lgan munosabat, dori-darmonlarga rioya qilish  darajasi  hamda  reabilitatsiya  jarayoniga  ta’siri  ko‘rib  chiqiladi.  Shuningdek, bemorning kasallikni qabul qilish darajasi, shaxsiy psixologik xususiyatlari, ijtimoiy muhit va yaqinlarning qo‘llab-quvvatlashi sog‘ayish jarayonida muhim omillar sifatida baholanadi.  Maqolada  stressni  boshqarish,  psixologik  maslahat,  psixoterapiya  va psixoedukatsiyaning  surunkali  kasalliklarga  chalingan  bemorlar  hayot  sifatini yaxshilashdagi ahamiyati asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari tibbiy psixologiyaning klinik  amaliyotdagi  rolini  kuchaytirish,  bemorlarni  kompleks  yondashuv  asosida davolash zarurligini ko‘rsatadi hamda amaliy tavsiyalar bilan boyitilgan. Maqolada tibbiy-psixologik  yondashuvlarning  surunkali  kasalliklarga  chalingan  bemorlarni kompleks  davolashdagi  o‘rni  asoslab  beriladi  hamda  amaliy  tavsiyalar  keltiriladi. Tadqiqot  jarayonida  psixologik  omillarning  immun  tizimi  faoliyati,  gormonal muvozanat va psixosomatik reaksiyalar bilan o‘zaro bog‘liqligi yoritiladi. Shuningdek, bemorning  kasallikka  bo‘lgan  munosabati,  davolanishga  motivatsiyasi,  dori vositalariga rioya qilishi hamda shifokor bilan samarali muloqoti davolash natijalariga bevosita ta’sir etuvchi omillar sifatida ko‘rib chiqiladi.