YURAK YETISHMOVCHILIGI BO'LGAN BEMORLARDA KASALLIK RIVOJLANISHINING KLINIK, IMMUNOLOGIK VA GENETIK MANBALAR ADABIYOTLAR SHARHI - Karimova Xurshida Nizomiddinova, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Yurak  yetishmovchiligi  (YY)  ko‘p  omilli  patogenezga  ega  bo‘lgan,  yuqori nogironlik  va  mortalitet  ko‘rsatkichlari  bilan  tavsiflanadigan  sindromdir.  So‘nggi yillarda  kasallik  rivojlanishida  klinik  omillar  bilan  bir  qatorda  immunologik mexanizmlar  va  genetik  determinantlarning  roli  tobora  chuqurroq  o‘rganilmoqda. Ushbu  adabiyotlar  sharhida  yurak  yetishmovchiligining  klinik  fenotiplari,  tizimli yallig‘lanish  va  immun  disbalans,  shuningdek,  genetik  polimorfizmlar  va  irsiy kardiomiopatiyalar bilan bog‘liq molekulyar mexanizmlar tahlil qilinadi. Zamonaviy ilmiy  manbalar  asosida  kasallik  rivojlanishining  ko‘p  bosqichli  patogenetik  modeli yoritiladi  hamda  prognoz  va  individual  terapiya  nuqtayi  nazaridan  muhim  jihatlar muhokama qilinadi.