GIPERTONIYANING KELIB CHIQISH SABABLARI - Razzakov Nabijon Alijonovich,; Asqarov Mirjalol Murodjon o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Gipertoniya  —  hayotiy  muhim  ahamiyatga  ega  boʻlgan,  keng tarqalgan kasalliklardan biridir. Bu kasallik, asosan, arterial qon bosimi koʻtarilishi bilan xarakterlanadi. Tibbiy statistikaga koʻra, dunyo aholisining kattagina qismi ushbu kasallikdan aziyat chekadi va kasallik yoshlikdan boshlab to keksalikkacha boʻlgan davrda ham kuzatilishi mumkin. Inson tanasi murakkab tizim boʻlib, barcha tizim va organlar  oʻzaro  bogʻlangandir.  Gipertoniya  aynan  yurak  va  qon  tomir  tizimi  bilan bogʻliq muammolar natijasida yuzaga keladi. Qon bosimining doimiy va me’yordan ortiq  darajada  koʻtarilishi  yurakni  va  tomirlarni  zoʼriqtirib,  ularga  ortiqcha  yuk tushiradi. Bu esa nafaqat yurak, balki miya, buyrak, koʻz va boshqa muhim organlar faoliyatida ham oʻz aksini topadi.