NEYRON TARMOQLARINI O‘QITISHDA ZANJIR QOIDASINING ROLI: MATEMATIK TAHLILDAN AMALIY ALGORITMGACHA - Nuraliyeva Sabrina Shobek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  sun’iy  neyron  tarmoqlarini  o‘qitishda qo‘llaniladigan  ortga  tarqalish  algoritmining  matematik  asosi  —  zanjir  qoidasini o‘rganishga  bag‘ishlangan.  Tadqiqotda  murakkab  kompozitsion  funksiyalarni differensiallash  orqali  xatolik  funksiyasining  gradiyentini  hisoblash  mexanizmlari tahlil  qilinadi.    Ian  Goodfellow    Gilbert  Strang  va  mahalliy  olimlarning  ilmiy nazariyalari asosida, hisoblash graflarining samaradorligi va gradiyentlarning tarqalish dinamikasi  yoritib  berilgan.  Maqolada  zanjir  qoidasining  "yo‘qoluvchi  gradiyent" muammosidagi roli va ReLU aktivatsiya funksiyasi orqali algoritmni optimallashtirish masalalari amaliy misollar bilan yoritiladi.