QORIN BO‘SHLIG‘I PERITONITIDA KOMPLEKS DAVOLASH USULLARI - Alijonov Abdug‘affor Abdulaziz o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Qorin  bo‘shlig‘i  peritoniti  —  bu  qorin  bo‘shlig‘ining yallig‘lanishi bilan tavsiflanadigan jiddiy shoshilinch kasallik bo‘lib, bemorning hayoti uchun xavf tug‘diradi. Peritonit turli sabablarga ko‘ra, jumladan ichak perforatsiyasi, appenditsit, jigar yoki oshqozon yallig‘lanishidan kelib chiqishi mumkin. Kasallik tez rivojlanadi va ko‘plab sistemik asoratlar, jumladan sepsis va organ yetishmovchiligiga olib kelishi ehtimoli mavjud. Shu sababli, peritonitni davolashda kompleks yondashuv talab  etiladi.  Kompleks  davolash  usullari  jarrohlik  aralashuvi,  antibiotikoterapiya, suyuqlik-elektrolit muvozanatini tiklash, og‘riqni nazorat qilish va intensiv terapiyani o‘z  ichiga  oladi.  Jarrohlik  aralashuvi  yallig‘langan  yoki  nekrozga  uchragan to‘qimalarni  olib  tashlash  va  qorin  bo‘shligini  tozalash  orqali  amalga  oshiriladi. Antibiotiklar  infektsiyani  bartaraf  etishga  yordam  beradi,  intensiv  parvarish  esa bemorning  umumiy  holatini  barqarorlashtiradi.  Ushbu  maqola  qorin  bo‘shlig‘i peritonitida kompleks davolash strategiyasining asosiy tamoyillarini ko‘rib chiqadi.