TIBBIYOTDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR VA SUN’IY INTELLEKTDAN FOYDALANISHNING O‘ZIGA XOSLIGI - Normurodova Nilufar,; Choriyeva Fotimaoy,; Husanova Dildora, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  tibbiyot  sohasida  raqamli  texnologiyalar  va sun’iy  intellektdan  foydalanishning  o‘ziga  xos  jihatlari,  afzalliklari  hamda  amaliy ahamiyati  tahlil  qilinadi.  Zamonaviy  axborot-kommunikatsiya  texnologiyalari, elektron  tibbiy  kartalar,  telemeditsina,  mobil  sog‘liqni  saqlash  ilovalari  va  katta ma’lumotlar (Big Data) tizimlari sog‘liqni saqlash xizmatlari sifatini oshirishda muhim omil bo‘lib xizmat qilmoqda. Ayniqsa, sun’iy intellekt asosidagi diagnostika tizimlari, tibbiy tasvirlarni tahlil qilish, kasalliklarni erta aniqlash va individual davolash rejasini ishlab  chiqishda  yuqori  aniqlik  va  tezkorlikni  ta’minlaydi.Shuningdek,  maqolada raqamli  texnologiyalarni  joriy  etish  jarayonida  yuzaga  keladigan  muammolar  — ma’lumotlar xavfsizligi, axborot maxfiyligi, texnik infratuzilma yetishmovchiligi va mutaxassislar  malakasini  oshirish  zarurati  kabi  masalalar  ham  yoritiladi.  Tadqiqot natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  tibbiyotda  raqamli  transformatsiya  jarayoni samaradorlikni  oshirish,  inson  omili  ta’sirini  kamaytirish  va  bemorlarga ko‘rsatiladigan xizmat sifatini yangi bosqichga olib chiqishda muhim ahamiyat kasb etadi.