BADIIY ASARDA FARZANDSIZLIK MOTIVI - Eshmamatova Mohira, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek xalq og‘zaki ijodi va yozma adabiyotda muhim badiiy motivlardan  biri  bo‘lgan  farzandsizlik  motivining  badiiy,  g‘oyaviy  va  psixologik talqini  tahlil  etiladi.  Farzandsizlik  motivi  inson  hayotidagi  eng  chuqur  ijtimoiy  va ma’naviy ehtiyojlardan birining qondirilmasligi bilan bog‘liq bo‘lib, doston va badiiy asarlarda voqealar rivojiga kuchli ta’sir ko‘rsatuvchi omil sifatida namoyon bo‘ladi. “Alpomish”,  “Kuntug‘mish”,  “Go‘ro‘g‘li”,  “Rustamxon”  dostonlari  hamda  yozma adabiyotdagi ayrim namunalar misolida farzandsizlik motivining syujet qurilishidagi o‘rni, obrazlar ruhiyatini ochishdagi ahamiyati va falsafiy mazmuni ilmiy asosda tahlil qilinadi.  Shuningdek,  dostonlarning  yaratilish  davri,  ularni  ijro  etgan  baxshilar  va yozib olingan yillarga oid ma’lumotlar keltiriladi.  Motivlari farzandsizlik motivi xalq tafakkuri va milliy dunyoqarashda muhim estetik hodisa ekanini ko‘rsatadi.