TURLI KIMYOVIY TARKIBLI SUVLAR ISTE’MOLI NATIJASIDA MOYAK ORTIG‘IDA KUZATILADIGAN MORFOLOGIK O‘ZGARISHLAR - BAXRONOV JUR’AT DJURAQULOVICH; ABBASOV DAMIR ISKANDAROVICH (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada turli kimyoviy tarkibli ichimlik suvlari uzoq muddat iste’mol qilinganda  moyak  ortig‘i  (epididimis)da  yuzaga  keladigan  morfologik  o‘zgarishlar tajribaviy  jihatdan  o‘rganildi.  Tadqiqot  davomida  epididimisning  strukturaviy komponentlari — chiqaruvchi naychalar epiteliy qavati, stromal elementlar, tomirlar holati hamda spermatozoidlar bilan to‘lish darajasi morfologik va morfometrik usullar yordamida baholandi. Yuqori minerallashgan suv iste’moli fonida epiteliyda distrofik o‘zgarishlar,  interstitsial  shish,  tomirlar  kengayishi  va  spermatozoidlar  sonining kamayishi  kuzatildi.  Olingan  natijalar  ichimlik  suvining  kimyoviy  tarkibi  erkaklar reproduktiv tizimi, xususan moyak ortig‘ining morfofunksional holatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatishini tasdiqlaydi.