АҲОЛИ ВА ҲУДУДЛАРНИ ФАВҚУЛОДДА ВАЗИЯТЛАРДАН МУҲОФАЗА ҚИЛИШНИНГ УСТУВОР ЙЎНАЛИШЛАРИ ВА АМАЛГА ОШИРИШ МЕХАНИЗМЛАРИ - АЛИМЖОН АБДУАЛИЕВИЧ МАХМУДОВ, (TADQIQOTLAR, 2026)
Аннотация. Мақолада Ўзбекистон Республикасининг аҳоли ва ҳудудларни фавқулодда  вазиятлардан  муҳофаза  қилиш  соҳасидаги  ислоҳотлар, стратегиялар ва механизмлар хусусида батафсил муҳокама қилинган. Давлат раҳбарининг  2025  йил  20  октябрдаги  фармонига  асосан,  соҳада  янги стандартлар,  профилактика  тадбирлари  ва  давлат  назоратининг  самарали механизмларини амалга ошириш кўзда тутилган. Мақолада, аҳоли ва ҳудудларни муҳофаза қилишнинг устувор йўналишлари, инновацион технологиялар ва дуал таълимга  асосланган  кадрлар  тайёрлаш  тизимига  алоҳида  эътибор қаратилган. Шунингдек, профилактика чораларининг «маҳаллабай» тартибда жорий  этилиши  ва  хавф  манбаларига  асосланган  ҳудудларни  таснифлаш тизими  каби  муҳим  механизмлар  ўрганилган.  Фавқулодда  вазиятлардан муҳофаза  қилишдаги  ҳуқуқий  тартиб,  кадрлар  тайёрлаш  ва  соҳавий ҳамкорликнинг аҳамиятига ҳам тўхталиб ўтилган.