DIURETIK VOSITALAR - Davronova Sayyoraxon Isroilovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Siydik  haydovchi  dorilar (diuretiklar),  peshob  haydovchi  dorilar  — organizmdan siydik chiqarilishini kuchaytiradigan dorilar. Siydik haydovchi dorilard. toʻqima va tana boʻshligʻidagi suyuk/shk miqdorini kamaytiradi, shuning uchun ular organizmda  suv  goʻplanib  shish  paydo  qiladigan  ayrim  yurak,  buyrak  va  jigar kasalliklarida hamda qon bosimini tushirishda qoʻllanadi. Siydik  haydovchi  dorilard.  siydik  hosil  boʻlishiga  taʼsir  koʻrsatib  diurezni oshiradi.  Taʼsir  qilish  mexanizmiga  koʻra,  ularni  2  guruhga  boʻlish  mumkin:  1) bevosita buyrakning siydik hosil qiluvchi vazifasiga taʼsir koʻrsatuvchi; 2) siydik hosil boʻlishining gormonal nazoratiga taʼsir koʻrsatuvchi. Birinchi  guruhga  mansub  dori  vositalari  buyrak  naylari  epiteliysiga  taʼsir koʻrsatib,  ularning  reabsorbsiya  qilish  (qayta  soʻrilish)  vazifasini  susaytiradi  yoki naychalar ichidagi osmotik bosimni oshiradi, natijada natriy, xlor, kaliy ionlari va u bilan  bogʻliq  suvning  reabsorbsiyasi  kamayadi  (dixlotiazid,  klopamid,  furosemid, etakrin kislotasi, mannit, mochevina va boshqalar).