KICHIK KORXONADA ISHLAB CHIQARISHNI OPTIMAL YECHIMLARINI TOPISH - Begimov O‘ktam Ibrogimovich,; Sarmanova Sadoqat Shermaxmatovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annatatsiya. Ushbu  maqolada matematik dasturlash bo‘limi matematikaning asosiy bo‘limlaridan biri bo‘lib, matematik modellarning son qiymatini topish bilan shug‘ullanilgan.  Bunda  kichik  korxonada  ishlab  chiqarishni  optimal  yechimlarini topishda chiziqli dasturlash masalaridan biri geometrik usulidan foydalanilgan. Xom-ashyodan optimal foydalanish va parhez masalalarini yechishning bir necha usullari mavjud  bo’lib,  ular  qatoriga  grafik  usulni  va  simplex  usulni  kiritish  mumkin.  Bu masalalarni  yechishning  quyida  tavsiya  etiladigan  avtomatlashtirilgan  usuli  vaqtni tejash imkonini beradi. Bunday usullardan biri Simplexwin dasturi hisoblanadi[1].