BOZOR IQTISODIYOTIDA TALAB HAJMIGA TA’SIR ETUVCHI NARX VA DAROMAD OMILLARINING EKONOMETRIK TAHLILI - Ne'matova Durdona Ulugʻbek qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Kirish Bozor  iqtisodiyoti  sharoitida  talab  iqtisodiy  tizimning  eng  muhim kategoriyalaridan biri hisoblanadi. Talab iste’molchilarning ma’lum vaqt oralig‘ida va ma’lum narx darajasida sotib olishga tayyor hamda qodir bo‘lgan tovar va xizmatlar miqdorini  ifodalaydi.  Talab  hajmi  esa  narx,  daromad,  iste’molchilarning  didi  va afzalliklari,  o‘rinbosar  va  to‘ldiruvchi  tovarlar  narxi,  kutilmalar  hamda  demografik omillar ta’sirida o‘zgaradi. Ushbu omillar o‘zaro bog‘liq holda bozor muvozanatini shakllantiradi va ishlab chiqarish hajmi hamda narxlar dinamikasiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi.Mazkur  tadqiqot  talab  va  uning  hajmiga  ta’sir  etuvchi  omillarni  nazariy hamda empirik jihatdan tahlil qilishga qaratilgan.