AYRIM FUNKSIONAL TENGLAMALARNI YECHISH METODIKASI HAQIDA - Normurodov Sherzod Boymurodovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Hozirda jahonda olib borilayotgan ko‘plab amaliy ishlar aksariyat hollarda bir o‘zgaruvchili va ko‘p o‘zgaruvchili funksional tenglamalarni yechishga olib  kelinadi.  Demak,  agar  biz  funksional  tenglamalarni  yechimini  topish  uchun ko‘plab qulay usullarni aniqlasak qo‘yilgan masala hal qilish osonlashadi. Funksional tenglamalarni yechishning o‘rniga qo‘yish usuli, o‘zgaruvchilarni almashtirish usuli, aniqlanmagan  koeffitsiyentlar  usuli,  qiymatlarni  o‘zgaruvchilar  bilan  almashtirish usuli, matematik induksiya usuli, rekkurent munosabatlar hosil qilish usuli, funksiyani almashtirish shu kabi boshqa usullar mavjud bo‘lib, biz ushbu maqolada yuqoridagi usullardan  ba’zilarini  keltirib  o‘tamiz.  Shu  o‘rinda  aytish  mumkinki  nostandart funksional  tenglamalarni  yechishning  umumiy  yo‘li  topilmagan.  Ushbu  ishdan funksional tenglamalarni yechishda akademik litseylar, kasb-hunar maktabi va shu jumladan  oily  o‘quv  yurtlari  talabalari  ham  qo`shimcha  manba  sifatida foydalanishlari mumkin.