VAGON TELEJKASI NOSOZLIKLARI - Rajapbayev Jahongir,; Yusufov Azizbek,; Ozodbekov Sobirjon, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  vagon  telejkasining  nosozliklari,  ularning  sabablari  va oqibatlari, shuningdek, nosozliklarni aniqlash va bartaraf etish usullari ilmiy asosda keng  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  davomida  telejkaning  konstruksiyaviy  xususiyatlari, harakat mexanizmlari, eksploatatsiya sharoitlari, texnik xizmat ko‘rsatish jarayoni va ilg‘or  monitoring  tizimlari  o‘rganildi.  Maqolada  telejka  elementlarining  ishlash muddatini uzaytirish, nosozliklarni oldini olish, transport xavfsizligini ta’minlash va ekspluatatsiya xarajatlarini kamaytirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan. Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatdiki,  vagon  telejkasining  nosozliklari  nafaqat transportning  texnik  holatiga,  balki  yo‘lovchi  va  yuk  xavfsizligiga,  shuningdek, transport  tizimining  samaradorligiga  bevosita  ta’sir  qiladi.  Shuning  uchun nosozliklarni  aniqlash  va  oldini  olish  bo‘yicha  zamonaviy  diagnostika  usullari, elektron  monitoring  tizimlari  va  ilg‘or  texnologiyalardan  foydalanish  muhim ahamiyatga ega. Maqolada telejka nosozliklarini aniqlashda qo‘llaniladigan diagnostika metodlari, mexanik va konstruksiyaviy elementlarning holatini baholash tizimlari, shuningdek, favqulodda  vaziyatlarda  vagon  harakatini  barqarorlashtirish  usullari  tahlil  qilingan. Tadqiqotda  telejka  nosozliklarining  turli  turlari  –  rulonlarning  shikastlanishi, suspensiya tizimi nuqsonlari, lagellar yirtilishi va boshqa mexanik elementlar bilan bog‘liq nosozliklar batafsil ko‘rib chiqildi. Shuningdek, maqolada telejka nosozliklarini oldini olish, texnik xizmat ko‘rsatish muddatini  optimallashtirish  va  vagonlarning  ekspluatatsiya  muddatini  uzaytirish bo‘yicha  tavsiyalar  berilgan.  Tadqiqot  natijalari  vagon  harakatining  xavfsizligini oshirish,  transport  tizimining  ishonchliligini  ta’minlash  va  temir  yo‘l  transporti xizmatining  sifatini  yaxshilashga  xizmat  qiladi.  Shu  bilan  birga,  maqola  telejka nosozliklarini  bartaraf  etish  bo‘yicha  ilg‘or  ilmiy  tadqiqotlar  uchun  asos  sifatida foydalanilishi mumkin.