VAGONLARNING TORMOZ TIZIMI - Olloyorov Asadbek,; Raxmatullayev Azamat,; Bog’ibekov Bunyodbek, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  vagonlarning  tormoz  tizimlari  va  ularning  samaradorligini oshirish masalalari ilmiy asosda keng tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida vagon tormoz tizimlarining ishlash prinsiplari, ularning turli turlari, xavfsizlik va texnik parametrlar, shuningdek zamonaviy texnologiyalar yordamida tormozlash samaradorligini oshirish imkoniyatlari o‘rganildi. Maqolada pnevmatik, elektropnevmatik va avtomatik tormoz tizimlari, ularning afzalliklari va cheklovlari batafsil tavsiflangan. Tadqiqotda  tormoz  tizimlarining  texnik  jihatlari,  ishlash  samaradorligi, texnologik  yangiliklarni  qo‘llash  imkoniyatlari,  shuningdek,  ularning  xavfsizlikka ta’siri  o‘rganildi.  Maxsus  amaliy  tajribalar  va  o‘lchovlar  yordamida  tormoz tizimlarining  samaradorligi  aniqlanib,  turli  sharoitlarda  vagon  harakatining barqarorligini ta’minlash bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqildi. Shuningdek, maqolada tormoz tizimlarida energiya samaradorligi, texnik xizmat ko‘rsatish  va  ekspluatatsiya  xarajatlarini  kamaytirish  yo‘llari  ham  ko‘rib  chiqildi. Tadqiqot natijalari tarmoqda xavfsizlikni oshirish, transport tizimining samaradorligini yaxshilash va yo‘lovchi hamda yuk vagonlarining ishonchliligini ta’minlashga xizmat qiladi. Maqolada keltirilgan tavsiyalar va ilmiy natijalar, zamonaviy tormoz tizimlarini loyihalash, ularni modernizatsiya qilish va yangi texnologiyalarni qo‘llash bo‘yicha amaliy yo‘nalishlarni belgilashda muhim manba sifatida xizmat qiladi. Shu bilan birga, maqola  transport  muhandisligi,  temir  yo‘l  transporti  texnologiyasi  va  xavfsizlik sohasidagi ilmiy tadqiqotlar uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.