MODERN ADABIYOTI HAQIDAGI NAZARIY VA TAHLILIY QARASHLAR - Beshimova Mohinoz Erkin qizi, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. XX asrning ilk davrlarida jahonda yuz bergan ijtimoiy-siyosiy va iqtisodiy muhit insoniyat oldiga olamga boshqa rakursdan qarash ehtiyojini tug‘dirdi. Ijtimoiy hayotga yangicha nuqtayi nazar bilan yondashuv  esa dastlab san’at, xususan, adabiyot  soha  vakillarining  chekiga  tushdi,  bu  esa  san’at  sohasida  modernizm oqimining  shakllanishiga  zamin  hozirladi.  Jahon  adabiyotining  zabardast  vakillari Joys, Kafka, Kamyu ijodi orqali adabiyot sahnasiga kirib kelgan modernizm o‘zining qator xususiyatlari bilan adabiyotshunos olimlar va boshqa san’at vakillari e’tiborini tortdi. Keyingi davr mobaynida Freyd, Yung, Nitsshi kabi olimlar nazariyasidan suv ichgan ushbu oqim badiiy adabiyotda inson obrazini yangi bir pog‘onaga olib chiqdi va uning ichki dunyosi, ruhiyatini asar bosh g‘oyasi sifatida talqin qildi.  Modernizm oqimi  turli  millat  adabiyotlarida  o‘ziga  xos  o‘rniga  ega  bo‘ldi.  Ushbu  maqolada o‘zbek  adabiyotshunosligida  modernizm  hodisasi  nazariy  jihatdan  o‘rganilishi, modernistik  ruhda  yozilgan  asarlarga  bo‘lgan  ilmiy  munosabat  soha  vakillari bildirgan fikr-mulohazalar yuzasidan tadqiq qilindi. Bu maqolada yoritilgan  bahs-munozaralar orqali ushbu adabiy hodisa adabiyotshunolik va abadiiy adabiyot uchun muhim ekanligi, uni nazariy jihatdan chuqur o‘rganilish talab qilinishining guvohi bo‘lamiz.