TURKISTON GENERAL-GUBERNATORLIGI DAVRIDA MAHALLIY BOSHQARUV INSTITUTLARI VAKOLATLARINING CHEKLANISH JARAYONI (1867–1917) - Xayrillo Yo‘lchiyev Mahmudillo o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  maqolada  Rossiya  imperiyasi  tomonidan  1867-yilda  tashkil  etilgan Turkiston  general-gubernatorligi  davrida mahalliy  boshqaruv  institutlari  —  qozilar, oqsoqollar  va  mingboshilarning  huquqiy-siyosiy  vakolatlari  bosqichma-bosqich cheklanishi  masalasi  ilmiy  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki, mazkur institutlar tashqi ko‘rinishda saqlab qolingan bo‘lsa-da, ularning funksional vakolatlari izchil qisqartirilgan. Bu jarayon imperiyaning mustamlakachilik siyosatida markazlashgan boshqaruvni ta’minlashga xizmat qilgan bo‘lsa-da, mahalliy jamiyatda ijtimoiy-siyosiy  norozilikni  kuchaytirib,  milliy  uyg‘onish  harakatlariga  zamin yaratgan.