ALEKSANDR ARKADEVICH FAYNBERGNING “YULDUZ” SHE’RI TAHLILI - Nurmaxmatova Firuza Rasulovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: XX asr o’zbek adabiyoti  taraqqiyotida turli millat va madaniyat vakillarining  ijodiy  hamkorligi  natijasi  o’laroq  rang-barang,falsafiy    teran  she’riyat shakllandi.Aleksandr  Arkadevich  Faynberg  mana  shunday  o’zgarishlar, hamonagliklarga bor adabiy muhitda o’z ovozi, ijodiy iste’dodi bilan ajralib turgan, el orasida  shuhrat  va  hurmat  qozonga  jonkuyar  ijodkorlardan  biridir.U  o’z  asarlarida inson qalbining eng tubida joylashgan torlarni nazokat bilan cherta olgan,o’sha davr jamiyati  bilan  birga  hayotda  yuzaga  keladigan  murakkab  savollarga  she’riy  javob izlagan.U o’zi yashagan davr ma’naviy muhitini badiiy so’z vosiyasida yoritib bergan yuksak  mahorat  egasidir.Faynberg  she’riyati  bir  o’qib  ko’rganda  sodda  va  ravon tuyuladi,biroq  mazmun  jihatdan  nihoyatda  chuqur,bir  necha  marta  diqqat  bilan o’qiganda ham yangi ma’nolar anglatadigan falsafiy mushohalar to’plami.U yozgan har  bir  satrda  tashqarida  ro’y  berayotgan  voqelik  bilan  ichki  ruhiy  olam  o’rtasida suhbat kechadi.Shoir inson tabiatini,unga xos fazilatlarni tabiat manzaralari, osmon, jismlar, dengiz, shamol, yorug’lik va zulmat timsollarini vositasida tasvirlab beradi.Bu obrazlar  shunchaki  she’riy  bezak  emas,balki  ramziylik  asnosida  yoritilgan  inson hayotidir.Ayniqsa  yorug’lik  va  zulmat  to’qnashuvi,hayot  va  o’lim  haqidagi mushohadalar,umid va umidsizlik o’rtasidagi ziddiyatlar Faynberg lirikasining asosiy mavzularidan  hisoblanadi.Shoir  ijodida  yulduz  obrazi  alohida  ahamiyat  kasb etadi.Yulduz qadim o’tmishdan insoniyat ong-u shurida yo’l ko’rsatuvchi belgi,orzu va  armon  timsoli,baxt  va  taqdir  ramzi  sifatida  talqin  qilinib  kelinadi.Faynberg asarlarida  yulduz  shunchaki  osmondagi  bir  oddiy  jism  emas,inson  ichidan  taralib turuvchi  yog’du,shaxsiy  taqdir,o’ziga  xos  yo’l  va  insonning  o’zligini  anglatuvchi timsol sifatida xizmat qiladi.Uning she’rlarida yulduz bu- umidning aslo so’nmaydigan nuri,insonni  o’z  mavjudligi  asosida  his  qilish  ehtiyoji,qalbning  eng  chuqur qatlamlarida  yashirin  orzularning  yorug’  ifodasidir.Aleksandr  Arkadevich Faynbergning  o’zi  tomonidan  yozilgan  “Yulduz”  she’ri  ham  shoir  she’riyatiga  xos mana  shunday  badiiy-estetik  xususiyatlarni  o’zida  mujassamlashtirgan  durdona asarlardan  hisoblanadi.Mazkur  maqola  Faynbergning  “Yulduz”  she’ri  tahliliga bag’ishlanadi.