XIX ASRDA XIVA – ERON DIPLOMATIYASINING YANGI BOSQICHI. - Erkinov Kamronbek Baxtiyor o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  tadqiqotda  XIX  asrda  Xiva  xonligi  hamda  Eron o‘rtasidagi  diplomatik  munosabatlarning  yangi  bosqichga  o‘tish  jarayoni  ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Ushbu davrda mintaqadagi siyosiy vaziyatning keskinlashuvi, yirik  davlatlarning  geosiyosiy  manfaatlari  hamda  savdo-iqtisodiy  aloqalarning rivojlanishi  ikki  davlat  o‘rtasidagi  diplomatik  hamkorlikning  mazmun-mohiyatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatgan. Xususan, XIX asr davomida Xiva – Eron o‘rtasidagi elchilik aloqalari, siyosiy muzokaralar va savdo munosabatlari yangi shakl kasb etib, davlatlararo diplomatiyada strategik manfaatlarni muvofiqlashtirishga qaratilgan siyosat ustuvor ahamiyat kasb eta  boshlagan.  Mazkur  davrda  diplomatik  munosabatlar  nafaqat  o‘zaro  siyosiy hamkorlikni mustahkamlash, balki mintaqaviy xavfsizlikni ta’minlash hamda tashqi siyosiy  tahdidlarga  qarshi  kurashish  vositasi  sifatida  ham  muhim  ahamiyat  kasb etgan.Shuningdek, ushbu davrda Xiva – Eron diplomatiyasining rivojlanishiga tashqi siyosiy kuchlarning ta’siri kuchayib, davlatlar o‘rtasidagi siyosiy muvozanatni saqlash zarurati yuzaga kelgan. Natijada, XIX asr Xiva – Eron diplomatik aloqalarining sifat jihatidan yangi bosqichga o‘tgan davri sifatida tarixda muhim o‘rin egallaydi.