SURXONDARYO VILOYATIDA RIVOJLANAYOTGAN ZIYORAT TURIZMI - Amirov Jamsid Parda o’g’li, (TADQIQOTLAR, 2026)
Oʼzbekiston Respublikasida turizm, xususan ziyorat turizmi so‘nggi yillarda jadal rivojlanmoqda.  Ziyorat  turizmi  tarixiy-madaniy  merosni  asrab-avaylash  hamda jamiyatda ruhiy poklanish muhitini shakllantirishga xizmat qiladi. Oʻzbekiston boy tarixiy va diniy merosga ega bo‘lgan davlat sifatida ziyorat turizmini rivojlantirish uchun ulkan imkoniyatlarga ega. Bu borada Surxondaryo viloyati alohida o‘rin tutadi.  Qadimiy  sivilizatsiyalar  chorrahasi  bo‘lgan  bu  hudud  ko‘plab  muqaddas ziyoratgohlar,  majmualar,  qadamjolar,  allomalar  maqbaralari  va  tarixiy yodgorliklarga boydir. Ziyorat  turizmi  —  bu  insonlarning  diniy,  ma’naviy  va  ruhiy  ehtiyojlarini qondirish maqsadida muqaddas maskanlarga, tarixiy qadamjolarga va ziyoratgohlarga qiladigan sayohatlari majmuasidir. U nafaqat diniy amaliyot sifatida, balki madaniy merosni  asrab-avaylash,  ijtimoiy  birlikni  mustahkamlash  va  iqtisodiy  rivojlanishga hissa qo‘shuvchi turizm sohasi sifatida ham muhim ahamiyat kasb etadi. Ziyorat  turizmi  jarayonida  odamlar  muqaddas  joylarda  ibodat  qiladi,  tarixiy yodgorliklar bilan tanishadi va ruhiy poklanish orqali o‘z ma’naviy dunyosini boyitadi. Shu  bilan  birga,  bu  turizm  turi  jamiyatda  diniy  bag‘rikenglikni  kuchaytiradi,  turli xalqlar va madaniyatlar o‘rtasida muloqot va hamkorlikni rivojlantiradi.