SAROYMULKXONIM VA TEMURIYLAR RENESSANSINING BOSH ME’MORI - Toshto’xtayeva Fotima Muzaffar qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  Amir  Temurning  buyuk  imperiyasining shakllanishida va Temuriylar Renessansining zaminini yaratishda muhim rol o'ynagan Saraymulkxonimning  siyosiy,  madaniy  va  ijtimoiy  faoliyatini  chuqur  tahlil  qiladi. An'anaviy tarixshunoslikdan farqli o'laroq, malika nafaqat hukmdorning rafiqasi, balki davlat  diplomatiyasining  asosiy  ishtirokchisi,  yirik  me'moriy  loyihalar  homiysi  va ilmiy-ma'rifiy  muhitning  asosiy  tashkilotchisi  sifatida  yoritiladi.  Maqolada  uning "Katta xonim" statusi, farzandsizlik fojiasi  va shahzodalar tarbiyasidagi o'rni orqali Temuriylar davri ayollarining siyosiy ta'sir imkoniyatlari ochib beriladi.