LIZING SHARTNOMALARINI MOLIYAVIY HISOBOTLARDA TAN OLISH, BAHOLASH VA OCHIQLASHNING ZAMONAVIY MEXANIZMLARI - Baxadirov Alisher Komilovich (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqola lizing shartnomalarini moliyaviy hisobotlarda tan olish,  baholash  va ochiqlashning  zamonaviy  mexanizmlari  ilmiy-nazariy  va  amaliy jihatdan  tahlil  qilingan  bo’lib,  Xususan,  international  accounting  standards  board tomonidan  ishlab  chiqilgan  MHXS  16  talablari  asosida  lizing  aktivlari  va majburiyatlarini  dastlabki  hamda  keyingi  baholash  usullari,  diskontlash  stavkasini aniqlash,  foydalanish  huquqi  (right-of-use)  aktivlarini  hisobga  olish  va  moliyaviy hisobotlarda ochiqlash tartibi yoritilgan. Shuningdek, milliy amaliyot va xalqaro tajriba o‘rtasidagi farqlar tahlil qilinib, korxonalarning moliyaviy barqarorligi, likvidligi va investitsion jozibadorligiga ta’siri baholanadi.