SO`NGI SHAYBONIY HUKMDORLARDAN BIRI ABDULLAXON II DAVRIDAGI SIYOSIY JARAYONLAR - Karimov Abduvali G`ofurjon o`g`li, (TADQIQOTLAR, 2026)
XVI asrning boshlarida bir vaqtlar Volga daryosi bo‘yida tashkil topgan Oltin O’rda  davlatidagi  Shayboniyxon  boshchiligidagi  o‘zbek  ko’chmanchi  qabilalari Temuriylar  davlatini  tor-mor  qilib,  O’rta  Osiyoda  o‘z  hukumronliklarini  o‘rnatadi. Shayboniylar Jo‘ji sulolasidan to‘qqizinchi hukmdor bo‘lgan O’zbekxon ismiga nisbat berib, o‘zlariga bir siyosiy qo‘shma nom – o‘zbek nomini qabul qilib olganlar. Aslida ular  Ko‘k  O’rdaning  sharqida,  Volga  bilan  Orol  dengizi  orasida  yashovchi  turk-mo‘g‘ul  qabilalari  edilar.  Herman  Vamberining  ma’lumot  berishicha,  o‘zbekning lug‘aviy ma’nosi «shaxsan o‘ziga mustaqil xo‘jayin» degan ma’noni anglatadi.Demak, shu  o‘rinda  ta’kidlab  o‘tish  joizki,  o‘zbek  xalqining  shakllanish  ildizlari  uzoq o‘tmishga borib taqaladi.