BOLA SHAXSINI RIVOJLANISH OMILLARI - O’ralova Mashhura Sharofiddin qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada bolaning rivojlanishiga ta’sir etuvchi asosiy omillar — irsiyat, muhit  va  ta’lim-tarbiyaning  o‘zaro  bog‘liqligi  tahlil  qilinadi.  Shaxs  shakllanishida tug‘ma  biologik  imkoniyatlarning  o‘rni,  ularning  muhit  ta’sirida  namoyon  bo‘lishi hamda tarbiya jarayonida rivojlantirilishi yoritib beriladi. Shuningdek, oila, maktab va ijtimoiy  muhitning  bola  kamolotidagi  ahamiyati  ilmiy-pedagogik  nuqtai  nazardan asoslanadi. Maqolada barkamol avlodni tarbiyalashda sog‘lom nasl, ma’naviy muhit va izchil ta’limning uyg‘unligi zarurligi haqida xulosa chiqariladi.