ВКЛАД СЕМЕЙНОГО ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА В ЭКОНОМИЧЕСКОЕ РАЗВИТИЕ РЕГИОНОВ УЗБЕКИСТАНА: ЗАНЯТОСТЬ И ДОХОДЫ НАСЕЛЕНИЯ - Чинбердиев Пулатжон Лочинбоевич, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Maqolada  oilaviy  tadbirkorlikning  O‘zbekiston  Respublikasi  hududlarida inklyuziv iqtisodiy o‘sish va ijtimoiy barqarorlikning asosiy drayveri sifatidagi o‘rni tadqiq etilgan. Iqtisodiyotni liberallashtirish va kichik biznesni qo‘llab-quvvatlashga qaratilgan keng ko‘lamli islohotlar sharoitida oilaviy korxonalarga joylarda iqtisodiy faollikni nomarkazlashtirish va farovonlikni oshirish uchun asos sifatida qaralmoqda. Muallif  ushbu  sektorning  barqaror  ish  o‘rinlarini  yaratishga,  shu  jumladan moslashuvchan  va  norasmiy  bandlikka,  shuningdek,  uy  xo‘jaliklari  daromadlarini shakllantirishga  qo‘shgan  o‘ziga  xos  hissasini  tahlil  qiladi,  bu  esa  kambag‘allik darajasini  pasaytirishga  bevosita  ta’sir  ko‘rsatadi.  O‘zbekiston  uchun  an’anaviy bo‘lgan  hunarmandchilik,  agrobiznes,  xizmat  ko‘rsatish  va  turizm  kabi  sohalarga alohida e’tibor qaratilmoqda, bu yerda biznesni tashkil etishning oilaviy modeli tarixan ustunlik qiladi. O‘zbekiston Respublikasi Davlat statistika qo‘mitasi ma’lumotlari va sohaga  oid  tadqiqotlar  asosida  oilaviy  tadbirkorlikni  manzilli  qo‘llab-quvvatlash "2022-2026-yillarga  mo‘ljallangan  O‘zbekistonning  taraqqiyot  strategiyasi"da bandlikni  ta’minlash,  aholi  daromadlarini  oshirish  va  hududlarni  mutanosib rivojlantirish borasida belgilangan vazifalarni amalga oshirishning samarali vositasi ekanligi  to‘g‘risida  xulosa  qilingan.  Davlat  va  xo‘jalik  boshqaruvi  organlari  uchun amaliy tavsiyalar taklif etiladi.