O‘ZBEK VA INGLIZ PAREMIYALARINI KOGNITIV-PRAGMATIK NUQTAYI NAZARDAN O‘RGANISH MUAMMOLARI - Tolibova Nodira Nosirovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada paremiyalarni (maqol va matallarni) shunchaki xalq og‘zaki ijodi namunasi emas, balki inson tafakkurining kognitiv tuzilmalari va muloqotning pragmatik vositasi sifatida tadqiq etish masalalari yoritiladi. O‘zbek va ingliz  tillaridagi  paremiyalarni  qiyosiy  o‘rganishda  yuzaga  keladigan  asosiy muammolar  —  konseptual  metaforalarning  farqlanishi,  madaniy presuppozitsiyalarning nomutanosibligi va nutqiy vaziyatdagi illokutiv maqsadlarning o‘ziga xosligi tahlil qilinadi.