MAQOL JANRINING MADANIY-REFLEKSIV FUNKSIYASI VA FREYM SEMANTIKASI - Tolibova Nodira Nosirovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  paremiyalarning,  xususan,  maqol  janrining zamonaviy  tilshunoslikdagi  kognitiv-pragmatik  va  diskursiv-vaziyatli  tabiati  tadqiq etiladi. Tadqiqotda maqollarning shunchaki xalq donoligi namunasi emas, balki inson ongidagi  bilimlar  tizimini  tartibga  soluvchi  "freym"  semantikasi  va  millatning  o‘z-o‘zini  anglashiga  xizmat  qiluvchi  "madaniy-refleksiv"  funksiyasi  o‘zbek  va  ingliz tillari  misolida  qiyosiy  tahlil  qilingan.  Maqolada  paremiyalarni  nutqiy  vaziyatda qo‘llash mezonlari, illokutiv maqsadlar va "yuzni saqlash" (face-saving) strategiyalari yoritib  berilgan.  Olingan  natijalar  madaniyatlararo  muloqotda  yuzaga  keladigan pragmatik muvaffaqiyatsizliklarning oldini olishda kognitiv freymlarning ahamiyatini ko‘rsatadi.