O‘TKIR RESPIRATOR KASALLIKLARINING KLINIK VA EPIDEMIOLOGIK XUSUSIYATLARI - Halilova Nilufar Mamurjanovna,; Jo’raqulova Rayxona,; Ortiqova Shaxrizoda,; Mamatqulova Nodira, (TADQIQOTLAR, 2026)
Mavzuning  dolzarbligi:  Oʻtkir  respirator  kasalliklar — viruslar qoʻzgʻatadigan,  kelib  chiqishi  bir-biriga  oʻxshash  oʻtkir  infeksion  kasalliklarning umumiy nomi. Nafas yoʻllari (burun, hiqildoq, kekirdak, bronxlar) shilliq pardalari, koʻz  shilliq  pardasi  —  konyunktivaga  zarar  yetishi  bilan  kechadi.  Oʻtkir  respirator kasalliklarning qoʻzgʻatuvchilariga adenoviruslar, paragripp viruslari, rinoviruslar va boshqalar kiradi. Oʻtkir respirator kasalliklarning ayrim (sporadik) guruhlari koʻproq kuzatiladi,  lekin  ular  aholining  butun  bir  guruhini  ham  qamrab  olishi  mumkin (qarang Epidemiya).  Har  qanday  virusli  infeksiya  bemordan  havotomchi (gaplashganda, aksirganda, yoʻtalganda) yoʻli orqali yuqadi.