TEMIR TANQISLIK ANEMIYASI - Uzoqova Oyjamol Narzullayevna,; Sattorova Zuxra Sharif qizi, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada temir tanqislik anemiyasi (TTA) uning belgilari, kelib chiqishi, profilaktikasi, tashxis qo‘yish usullari, kimlarda ko‘proq kuzatilishi, TTAni davolash uchun foydalanadigan preparatlar, TTAni kechishi bo‘yicha darajalari, temirga boy mahsulotlar keltib o‘tilgan. Tashxis qo‘yishda bemorda tekshirish usullari umumiy qon tahlili, qon zardobidagi temir miqdorini aniqlash, temir almashinuvini tekshirish, suyak ko‘migini  tekshiruvi,  yashirin  qon  ketishni  aniqlashdan  va  klinik  belgilaridan foydalanadi. Temir tanqislik anemiyasi (TTA) dunyo bo‘yicha eng ko‘p uchraydigan ozuqaviy yetishmovchiliklardan biri bo‘lib, o‘sish va rivojlanish jarayonlariga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Temir moddasi organizmda gemoglobin sintezida muhim rol o‘ynaydi va kislorod tashish jarayonining asosiy tarkibiy qismi hisoblanadi. Temir tanqisligi anemiyasi yuzaga kelganda, organizmning funksional faoliyati izdan chiqadi, bu esa umumiy  salomatlikka,  asab  tizimiga  va  immunitetga  sezilarli  zarar  yetkazadi. Davolashda  temir  preparatlari,  temirga  boy  mahsulotlar,  vitamin  C  miqdorini me’yorlashtirish uchun terapiyalar ba o‘g‘ir darajalarida qon va qon o‘rnini bosuvchi preparatlar tavsiya qilinadi.