MAVZU: FAVQULODDA VAZIYATLARDA VAZIYATNI BAHOLASHNING INTEGRAL MODELI VA UNING TIBBIY-SANITAR AHAMIYATI - Erkinova Zulfizar,; Berdiyev Olim Dovronovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada favqulodda vaziyatlarda vaziyatni baholashning integral  modeli  hamda  uning  tibbiy-sanitar  tizimdagi  ahamiyati  tahlil  qilinadi. Favqulodda  vaziyatlar  yuzaga  kelganda  aholining  hayoti  va  salomatligini  himoya qilish, zarar ko‘lamini aniqlash va tezkor choralarni tashkil etishda vaziyatni to‘g‘ri baholash muhim hisoblanadi. Maqolada integral baholash modeli orqali xavf darajasi, jabrlanganlar  soni,  tibbiy  yordamga  bo‘lgan  ehtiyoj  va  sanitariya-epidemiologik holatni  aniqlash  usullari  yoritiladi.  Shuningdek,  ushbu  modelning  favqulodda vaziyatlarda tibbiy xizmatlarni rejalashtirish, resurslarni samarali taqsimlash hamda tezkor qarorlar qabul qilishdagi o‘rni ko‘rsatib beriladi.