RADIATSION XAVFNI BAHOLASHDA ZAMONAVIY DOZIMETRIA METODLARINING QIYOSIY TAHLILI VA SAMARADORLIGI - Umbetova Eldana Yermek qizi,; Berdiyev Olim Dovronovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Ionlashtiruvchi nurlanish inson salomatligi va atrof-muhit uchun muhim  xavf  omillaridan  biri  hisoblanadi.  Radiatsion  xavfni  baholashda  dozimetrik nazoratning  aniqligi  va  ishonchliligi  katta  ahamiyatga  ega.  Zamonaviy  dozimetrik metodlar ionlashtiruvchi nurlanishning turli turlarini aniqlash va baholash  imkonini beradi  hamda  radiatsion  monitoring  tizimining  muhim  tarkibiy  qismi  hisoblanadi. Ushbu maqolada radiatsion xavfni baholashda qo‘llaniladigan zamonaviy dozimetrik usullar — termolyuminestsent dozimetrlar, yarimo‘tkazgichli detektorlar, gaz razryadli hisoblagichlar  hamda  elektron  shaxsiy  dozimetrlarning  qiyosiy  tahlili  keltirilgan. Tadqiqot  natijalari  ushbu  metodlarning  sezgirligi,  aniqligi  va  amaliy  qo‘llash samaradorligi  jihatidan  farq  qilishini  ko‘rsatadi.  Zamonaviy  raqamli  texnologiyalar asosidagi  dozimetrik  tizimlar  radiatsion  monitoringni  takomillashtirish  hamda radiatsion xavfsizlikni ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.