RIVOJLANISHDA INKLYUZIVLIK: HAR BIR BOLA BARQAROR KELAJAK BUNYODKORI SIFATIDA - Saparbayeva Moxira Bektemirovna, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  inklyuziv  ta’limning  barqaror  rivojlanish jarayonidagi o‘rni va ahamiyati tahlil etiladi. Inklyuzivlik tamoyili – har bir bolaning ijtimoiy,  madaniy  va  jismoniy  farqlaridan  qat’i  nazar,  sifatli  ta’lim  olish  huquqini ta’minlash  orqali  jamiyatda  tenglik  va  adolatni  qaror  toptirishga  xizmat  qiladi. Maqolada ta’lim tizimida inklyuziv yondashuvni rivojlantirishning barqaror kelajakni qurishdagi  o‘rni,  shuningdek,  har  bir  bolaning  ijtimoiy  hayotda  faol  ishtirok  etish imkoniyatini  kengaytirishdagi  roli  yoritilgan.Tadqiqotda  BMTning  Barqaror rivojlanish  maqsadlari,  xususan,  “Hech  kimni  ortda  qoldirmaslik”  tamoyiliga asoslangan tahliliy yondashuv qo‘llanilgan. Maqola natijalarida inklyuziv ta’limning faqat ta’limiy jarayon emas, balki ijtimoiy barqarorlik, inson huquqlarini himoya qilish va  demokratik  qadriyatlarni  shakllantirishdagi  muhim  mexanizm  sifatida  namoyon bo‘lishi asoslab berilgan.