KIMYOVIY OMMAVIY QIRG‘IN QUROLLARINING TOKSIKOLOGIK XUSUSIYATLARI VA FAVQULODDA VAZIYATLARDA TIBBIY TAKTIK CHORA-TADBIRLAR - Odilova Sevara,; Berdiyev Olim Dovronovich, (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Kimyoviy ommaviy qirg‘in qurollari zamonaviy xavfsizlik tizimi uchun eng jiddiy tahdidlardan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada kimyoviy jangovar moddalarining  toksikologik  xususiyatlari,  inson  organizmiga  ta’sir  mexanizmlari hamda favqulodda vaziyatlarda tibbiy yordam ko‘rsatishning asosiy taktik tamoyillari tahlil  qilinadi.  Nerv-paralitik,  teri  shikastlovchi  (vesikant),  bo‘g‘uvchi  va  boshqa turdagi  kimyoviy  moddalar  inson  organizmida  turli  fiziologik  va  biokimyoviy o‘zgarishlarni  keltirib  chiqaradi.  Tadqiqotda  kimyoviy  moddalar  ta’sirida  yuzaga keladigan klinik simptomlar, ularning toksikodinamikasi va toksikokinetikasi hamda zararlanganlarga ko‘rsatiladigan birlamchi tibbiy yordam choralariga alohida e’tibor qaratilgan. Favqulodda vaziyatlarda tezkor dekontaminatsiya, antidot terapiyasi va reanimatsion choralar muhim ahamiyatga ega ekanligi ko‘rsatib berilgan.