O‘ZBEKISTONDA RAQAMLI INFRATUZILMANI DIVERSIFIKATSIYA QILISH: ZAMONAVIY KIBER TAHDIDLARGA QARSHI SINERGETIK MEXANIZM - SOBIROV ANVAR (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Raqamli  texnologiyalarning  tez  sur’atlarda  rivojlanishi  va kiberprostranstvoning kundalik hayotga chuqur integratsiyalanishi yoshlarni turli kiber tahdidlarga uchrash ehtimoliga olib keldi. Ushbu tadqiqot yoshlar kiber tahdidlar va kiberxavfsizlik  haqidagi  tushunchalarini  shakllantirishdagi  refleksiv  jarayonlarni o‘rganadi, shuningdek raqamli savodxonlik, ta’lim muhiti, ijtimoiy aloqalar va shaxsiy tajribalarning  ahamiyatiga  e’tibor  qaratilgan.  Falsafa,  psixologiya,  sotsiologiya  va axborot  xavfsizligi  tadqiqotlaridan  olingan  interdissiplinar  adabiyotlar  asosida, tadqiqot refleksiv fikrlash yoshlarga raqamli ma’lumotni tanqidiy baholash, ehtimoliy tahdidlarni  aniqlash  va  mas’uliyatli  onlayn  xulq-atvorni  qo‘llash  imkonini  berishi haqida  ko‘rsatadi.  Tadqiqot  natijalari  refleksiv  ongning  etik  qirralar,  raqamli barqarorlik  va  profilaktik  kiberxavfsizlik  amaliyotlari  bilan  yaqin  aloqada  ekanini ko‘rsatadi.  Ushbu  tadqiqot  refleksiv  fikrlashni  rivojlantirish,  kiberxavfsizlik  ongini oshirish  va  yoshlarni  murakkab  raqamli  muhitlarda  xavfsiz  va  mas’uliyatli harakatlanish  qobiliyatini  kuchaytirish  uchun  kompleks  ta’lim  va  ijtimoiy intervensiyalar zarurligini ta’kidlaydi.